MENI
12.12.2008

RADIONICA „PODRŠKA PARLAMENATA HARMONIZOVANIM REFORMAMA ENERGETSKOG SEKTORA U JUGOISTOČNOJ EVROPI" ODRŽAT ĆE SE U PONEDJELJAK, 15. DECEMBRA



O načinima na koje parlamenti zemalja Jugoistočne Evrope mogu podržati harmonizovane reforme energetskog sistema u ovom regionu, diskutovat će se u ponedjeljak (15.12.2008.) tokom radionice koju su zajednički organizirali Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Parlamentarna skupština BiH.

Značajan broj predstavnika parlamenata regiona bit će u prilici da se upoznaju sa Pregledom energetske politike Zapadnog Balkana koju su pripremili stručnjaci Međunarodne agencije za energiju. Razmatrat će se primjena Sporazuma energetskoj zajednici, zatim energetska politika EU, integracija Zapadnog Balkana i EU, energetska učinkovitost kao sredstvo ublažavanja klimatske promjene, sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost i zapošljavanje. 
Planirano je da Radionicu svojim izlaganjima otvore Branko Dokić, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Hidajet Bišćević, generalni sekretar RCC, te Vladimir Dančev, šef Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju. Uz njih i predstavnike parlamenata, kvalitetu skupa svakako će doprinijeti i prisustvo predstavnika Generalnog direktorata za transport i energiju Evropske komisije, zatim Svjetske banke, Ekonomske komisije UN za Evropu, Međunarodne agencije za energiju te Sekretarijata Energetske zajednice. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću